Mickes skolblogg

Välkommen till Mickes skolblogg. En plats där jag kommer att publicera arbeten som tagits fram i programmet IT-användning och samhällsutveckling på HV.

Var är jag? Vad gör jag? Hur gör jag det?

    follow me on Twitter

    Profillänk på Facebook

    Leta i den här bloggen

    måndag 2 februari 2009

    Diskussionsuppgift 1 KIC501

    1. Scenario om beslutsstödssystem: Ett expertsystem för sjukvårdsbehandling finns tillgängligt vid en vårdcentral i Floby. Man kan ringa till expertsystemet ”Syster Inger” och få råd vid vissa sjukdomar.

    Antag följande: 79-åriga Rut ringer till expertsystemet. Rut har mycket ont i halsen och har haft så ett par dagar. Hon svarar på några frågor hon får som hon får av ”Syster Inger” (frågorna ställs med syntetiskt tal). Hon får rekommendationen att dricka bikarbonat 500 ml x 6. Hon blev mycket sjuk av doseringen.

    Vem bär ansvaret för feldoseringen?

    Här kan vi se flera olika saker som gör att doceringen blivit helt felaktig. Som första aspekt ser vi ett programmeringsfel i databasen där det troligtvis borde ha stått 50 ml istället för 500ml. Då är frågan om det är den som instruerat programmeraren som angett felaktig docering, eller programmeraren som helt enkelt matat in fel siffror eller så är det programmeringsansvarig som inte felsökt dvs buggtestat programmet innan implementation i skarpt läge. Samtidigt kan vi tycka att lilla Rut borde själv ha förstått att hon inte skull ha druckit 3 liter bikarbonatblandning. Den ytterst ansvariga är dock sjukvården själva - dvs sjukvården i Floby som ansvarar för patienternas säkerhet och välbefinnande.

    En annan aspekt är att systemet helt enkelt inte är tillräckligt utbyggt för att klara av alla sorters diagnoser som patienterna ringer in om, utan det behövs en större mängd kunskap i systemet för att klara av en digitaliserad service. I vår kurs Hälsoinformatik talade Martin Gellerstedt om vikten av hur man utformar intelligensen i dessa beslutstödssystem. Forskningen sker på hela grupper inom en viss profil men alla individer får sällan exakt lika symptom, ex smärta är något som är väldigt individuellt upplevt.

    Anser Ni att liknande system bör införas vid er vårdcentral?

    Nej det anser vi inte. Expertsystem anser vi kan vara en ypperlig hjälp vid bedömning av olika diagnoser och sjukdomsfall, men då ska dessa användas som en hjälp för den behandlande/bedömande läkaren. Inte som ett system som själv ska fatta avgörande beslut. Systemet ska alltså fungera som ett rådgivande system, dit läkaren/sjuksköterskan kan vända sig för att få hjälp med vissa saker, men beslut om behandling och medicinering måste alltid tas av en person och inte en maskin. Som vi ser det är risken att sjukvårdspersonalen förlitar sig allt för mycket på systemet och glömmer sitt kritiska tänkande, det är viktigt att personalen fortfarande har rätt kompetens så att de kritiskt kan granska svaret från systemet. Varje individ har säkerligen inte samma symptom som alla i en studerad grupp, som kanske också legat till grund för den föreslagna diagnosen i systemet. Möjligtvis kan man tänka sig att vissa system som är utformade för specifika diagnoser (diabetes, hjärtsvikt mm) skulle kunna ha även denna beslutande funktion, men då endast i en mycket begränsad skala.

    Diskutera den troliga framtida utvecklingen av liknande beslutstödssystem.

    Detta är en fråga som är mycket svår att besvara egentligen. Det som man kan hoppas blir det troliga scenariot är det som vi diskuterar ovan, alltså att expertsystemen inom sjukvården kan fungera som en hjälp för personalen att diagnostisera och bedöma vilken behandling och medicinering en patient ska ha. Det allra viktigaste som måste till är att det inom all sjukvårdspersonal finns en gemensam nomenklatur där all är överens om vad olika begrepp står för. Detta är en komplex uppgift och kräver säkerligen en stor databas som innehåller mycket metadata, frågan är hur effektiv den blir. Men att ersätta diagnostiseringen av en läkare/sjukvårdspersonal med ett system tror vi inte på, det är alldeles för osäkert. En kompetent utbildad bör dock ändå ta det slutgiltiga beslutet. Ytterligare en aspekt är ju det kravet som indirekt ställs på vanliga människor som ringer att verkligen kunna förklara sina symptom utifrån den nomenklatur som systemet är uppbyggt på. Det är för oss en omöjlighet, det skulle innebära att vi själva skulle kunna ha så pass mycket kunskap att vi skulle kunna diagnostisera oss själva.

    //Micke Lidköping vid Vänern