Mickes skolblogg

Välkommen till Mickes skolblogg. En plats där jag kommer att publicera arbeten som tagits fram i programmet IT-användning och samhällsutveckling på HV.

Var är jag? Vad gör jag? Hur gör jag det?

    follow me on Twitter

    Profillänk på Facebook

    Leta i den här bloggen

    onsdag 19 mars 2008

    Hemtenta IT-rätt!

    Kurs: IRA101

    Datum: 2008-03-19

    Författare: Mikael Larsson

    Personnr: 711113-5955

    Examinator: Anna Hammarén

    Fråga 1 (2 p)

    Högskolan har upprepade problem med stöld av datorer på kvällstid. Man har därför satt

    upp kameror i entrén. De är i gång kl 17-08. Redogör kortfattat för ev PUL-aspekter på detta.

    Om det material som inspelas används i ett i lagens mening strukturerat material så måste alla punkter i Personuppgiftslagen beaktas enligt PUL 5 § 1-2 st. Om materialet inte anses vara strukturerat så kan det falla under de undantag som görs enligt PUL 5 a §. Dock får det inte utföra en kränkning av den personliga integriteten enligt PUL 5 a § 2 st och Lag 2006:398. Om en tvist skulle uppkomma är det således huruvida materialet, filmerna, är att betrakta som strukturerat material eller ej, och huruvida materialet kan anses kränkande eller ej.

    Fråga 2 (2 p)

    Utbildningsföretaget Läramer vill få fram vilka studenter på Högskolan som har fått underkänt mer än 3 ggr per år i avsikt att till dem skicka ett erbjudande om en kurs i studiemetod. Bedöm om den registrerande myndigheten får lämna ut denna info mot bakgrund av PUL.

    Om den registrerade inte godkänt utlämnandet, så kan, enligt PUL 10 § f utlämnande av dessa uppgifter få ske om en bedömning görs att intresset för tredje man eller den personuppgiftsansvarige väger tyngre än den personliga integriteten. Dock får inte dessa uppgifter behandlas i marknadsförinssyfte om det skulle vara så att den registrerade uttryckligen har motsatt sig detta enligt PUL 11 §.

    Fråga 3 (2 p)

    Du får hem följande:

    a) Ideliga telefonsamtal med förslag om köp av än det ena, än det andra.

    Marknadsföring mellan företagare och konsument regleras i marknadsföringslagen., se marknadsföringslag 2 § och 3 §. I 13 b § anges att marknadsföring mot fysisk person enligt de kriterier som anges i paragrafen endast får ske om mottagaren har samtyckt till detta. Enligt 13 d § får också andra metoder användas än de som anges i 13 b § , men även här krävs mottagarens samtycke. Det finns också ett register kallat NIX, dit man som fysisk person kan anmäla att man inte vill ta emot marknadsföring via telefon. Företagens skyldighet att följa detta är dock inte lagreglerad utan faller under vad som kallas för god sed. Enligt 13 d § så är företag i regel skyldiga att kontrollera mot detta register innan de ringer marknadsföringssamtal. Om man dessutom skriftligen motsätter sig användningen direkt till berörda företag, så är det enligt PUL 11 § förbjudet att fortsätta med denna behandling.

    b) Mejl från fastighetsmäklare ang försäljning av bostäder i huset där du bor. Du tror att mäklaren har fått din adress via bostadsrättsföreningen.

    Marknadsförinslagen 13 b § staterar att samtycke till denna marknadsföring måste ske från den fysiska person som det riktar sig till på förhand. Undantag från denna regel finns i 13 b § såvida punkterna 1-3 uppfylls. Vidare anslås i 13 c § att det alltid i en elektronisk post ska ingå en giltig adress till vilken mottagaren kan sända en begäran om att marknadsföringen ska upphöra. PUL 11 § är också tillämplig på e-post. Som en passus kan nämnas att man diskuterar ett register typ NIX, även för e-postadresser, dit man ska kunna anmäla att man inte vill ha reklam, eller spam. Detta är ännu ej framtaget dock.

    Om det är så att min e-postadress har hämtats från bostadsrättsföreningen utan mitt samtycke, så kan även PUL 17 § (osäker på om en bostadsrättsförening kan anses falla under denna paragraf, om den är ideel eller inte) och PUL 10 § och framför allt PUL 10 § f behöva utredas.

    Hur regleras de båda företeelserna rättsligt - kan du slippa dem? Motivera.

    Fråga 4 (2 p )

    Du har köpt en webbkamera fr en Internetbutik. Till ditt företag i webbdesignbranschen köper du en laserskrivare också i en Internetbutik . Du ångrar dig och vill nu lämna tillbaka båda varorna och köpa bättre och billigare på ett annat ställe. Får du ångra köpet och lämna tillbaka varorna.? Motivera ditt svar.

    Webbkameran som jag köpt som privatperson/fysisk person får jag enligt distans och hemförsäljningslagen ångra och lämna tillbaka om det följer de angivan förutsättningarna i 9-16 §. Enligt 9 § har konsument rätt att inom 14 dagar återsända varan till säljaren från det att han tog emot den, se 10 §.

    Som näringsidkare eller juridisk person gäller inte distans och hemförsäljningslagen 1 §. Så generellt sett får du i detta fall inte ångra köpet av laserskrivare. Dock kan det i förväg ha avtalats om sådana regler som tillåter ett upphävande, till exempel genom köplagen eller avtalslagen.

    Fråga 5 (2 p)

    Du glömmer ditt kontokort i samband med att du betalar i en affär. ”Upphittaren” använder det för att betala en produkt han köper över Internet. Enligt avtalet med kontokortsföretaget är du betalningsansvarig. Vad säger lagen – är du betalningsansvarig i detta fall? Ange lagrum.

    Enligt konsumentkreditlagen 34 § är jag betalningsansvarig om inte köpet har gjorts efter att jag anmält kortförlusten till kreditföretaget, eller om jag av något annat skäl inte kan betraktas som grovt oaktsam.

    Fråga 6 (3 p)

    Personerna bakom Pirate Bay är åtalade för medhjälp till upphovsrättsintrång.

    a) Vem är det de har hjälpt? Och till vad? Svara med egna ord.

    De har hjälpt personer som vill komma över filmer och musik mm, att tillhanda hålla så kallade trackeradresser till bittorrentfiler, ett sätt att dela upp filer på som gör det svårare att, för att inte säga omöjligt att spåra vem som har laddat ner vad. De har alltså i sina servrar lagrat databaser med dessa adresser, som vem som helst (med skrupelfritt samvete) kan använda för att få tillgång till skyddat material enligt upphovsrättslagstifningen mm.

    b) Om inte de kan fällas till ansvar för det de åtalas för, vilken annan rättslig väg som är prövad internationellt kan ligga nära till hands för försvåra deras verksamhet?

    I danmark har man försökt att hindra denna olagliga verksamhet genom att förbjuda tjänsteleverantörerna, det vill säga de som tillhandahåller internetavtalen och de servar och annat som behövs för internettrafik att överhuvudtaget tillåta sådan trafik . Den lagstiftining som kan reglera detta är också upphovsrätten samt annan lagstiftning som reglerar förbud. Tyvärr kan jag inte visa på några paragrafer i denna fråga som skulle kunna vara avgörande.

    Fråga 7 (3 p)

    På en hemsida på Internet finner du följande:

    a) En öppen chattsida där signaturen ”Skvallerproffset” har skrivit in att Nils Nilsson i G-stad brukar snatta på bensinmacken.

    b) Ett inslag från TV-programmet ”Packat och klart” som Greklands-resenären Poseidon lagt upp på hemsidans öppna filarkiv.

    c) information om att G. W. Svensson i G-stad är den som håller i hemsidan.

    Ser du några problem med att material a) och b) ligger där det ligger och i så fall vilka av här nämnda personer kan i så fall göras ansvariga på något sätt?

    Ja det gör jag. När det gäller A så är detta information som kan ses som förtal eller kränkning av den personliga integriteten. Lagrum som kan komma att bli aktuella är PUL 5 a § 2 st om kränkning av personlig integritet. Det straff som kan utdömas framgår av PUL 49 §.

    När det gäller B är det Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk som kan komma i fråga. Nu har jag inte undersökt om det är tillåtet att från svt:s webbsida kopiera sådant material utan upphovsmannens uttryckliag tillstånd, men jag förutsätter att så inte är fallet. I Lag om upphovsrätt 48 § regleras företagets rättigheter.

    Då det är en öppen chattsida så är alltid skribenten, eller den som publicerat materialet ansvarig för materialet. Dock enligt Lag om ansvar för elektroniska anslagstavlor, 4 §, ska tillhandahållaren, alltså G.W. Svensson, ha sådan uppsikt över materialet som publiceras med hänsyn taget till omfattningen. Tillhandahållaren har alltså en skyldighet enligt 5 § att plocka bort material från sidan. Så mitt svar är att alla 3 personerna kan göra ansvariga för det som har publicerats.

    Fråga 8 (3 p)

    Kalle Boll bloggar. Han har inte så många besökare än - ca 50/dygn - än men hoppas på fler. Han vet allt om Stockholms innevärld. Där finns mycket att hämta i fråga om Kalles synpunkter, om vad som händer och vem som gör vad. Om trillingarna Knatte, Fnatte och Tjatte – alla vet vilka de egentligen är – står att de som vanligt varit ”som galna påfåglar på dansgolvet”.

    Om Ruben W står det att han ”sedan några månader är berusad i stort sett varje dag och kommer kanske snart att försvinna från dansgolven” .

    Ser du några personuppgiftsproblem? Motivera.

    Ja det gör jag. Visserligen så kan denna blogg ses som ett ostrukturerat material enligt PUL 5 a §. Men när det gäller uppgiften om Ruben W, så skulle denna kunna uppfatts som kränkande enligt PUL 5 a § 2 st och är då ej laglig. När det gäller trillingarna, så omfattas dessa också av PUL, då alla personuppgifter som på något sätt kan hänföras till en viss person faller under denna lag. Men frågan är om det kan anses vara kränkande uppgifter enligt PUL 5 a §. Ytterligare en aspekt är om det enligt PUL 6 § kan anses vara av privat natur, då hemsidan har relativt få besökare, något som undertecknad, med de ringa juridiska kunskaper han har, dock inte tror. I vissa fall skulle denna publicering kunna vara helt legitim, i enlighet med PUL 15 §, om samtycke funnits eller de som det gäller offentliggjort uppgifterna själva.

    Fråga 9 (4 p)

    Nytt-pressens sidor på Internet finns en artikel som utpekar en känds svensk skådespelare som alkolist som är på ett behandlingshem. Det är den mkt framfusige reportern Allan Kax som har skrivit artikel på uppdrag av sin närmaste chef Britt Sälj. Artikeln visar sig vila på falska källor. Det är en kollega på teatern – Anund Syk - som har spritt denna information .

    Kan publiceringen av detta vara ett rättsligt problem? Vem är i så fall är ansvarig för innehållet? Ange lagrum.

    Ja det kan det. Om vi börjar med Anund Syk. Han åtnjuter enligt YGL 1 kap 1 §,, vilket är det som gäller i detta fall, eller TF 1 kap, grundlagsskydd för att till medier lämna uppgifter till vilket medium som helst. Så uppgiften om vem som kommit med informationen får alltså inte yppas såtillvida han inte medgiver detta själv.

    Den falska uppgiften som sådan skulle kunna falla under PUL 5 a §, 2 st om kränkning. Vem som är ansvarig för innehållet beror på om det finns en ansvarig utgivare för sidan eller ett så kalla utgivningsbevis utfärdats enligt 9 § YGL. Finns inte detta så är Allan Kax ansvarig, då det är han som publicerat uppgifterna. Förmildrande omständighet skulle kunna vara att han handlat på order av sin chef, men ur rättslig synpunkt tror jag inte att detta har någon betydelse. Finns det en ansvarig utgivare, så är det denne som blir ansvarig för allt som publiceras.

    Fråga 10 (5 p)

    Lisa skall göra en hemsida för ett litet företag i klädbranschen som vill sälja kläder framförallt på postorder. Många av kläderna är från Frankrike. Lisa som är stor Paris-vän har i sin fotosamling i sin dator ett mycket snyggt foto på Eiffeltornet som hon tidigare har hittat på Internet. Hon använder det. Hon lägger också ut ca 1 minut av medeltida ballad hämtad från en skiva med sin favoritartist som hon nyligen sett framträda.

    Bedöm Lisas ageranden ur upphovsrättslig synpunkt

    a) Att ladda ner fotot till det egna fotoarkivet

    Detta är av privat natur och således lagligt enligt Upphovsrättslagen 12 § om fotot från början var lagligt uppladdat till internet enligt upphovsrättsreglerna.

    b) Att använda detta foto på hemsidan.

    Detta är inte lagligt enligt Upphovsrättslagen 12 §. Det gäller inte längre användning av privat natur. Dock har undertecknad för sig att det finns någon regel som säger att om det inte är av vikt för helheten så att säga, så kan det vara ok. Men jag hittar tyvärr inte paragrafen till detta.

    c) Att använda angivna skiva

    Att använda skivan, eller en del av skivan är heller inte lagligt enligt 12 § Upphovsrätten. Visserligen kan balladen i sig vara fri från upphovsrättsligt skydd, om det har gått så pass lång tid sen upphovsmannen avlidit, 70 år se upphosrättslagen kap 4 43 § 1 st. Men de som gett ut skivan, eller artisten, skyddas av så kallade närstående rättigheter, då detta kan anses vara en unik tolkning av det ursprungliga verket. Man har då rätt till skälig ersättning enligt Upphovsrättslagen 29 §. Även 46 § reglerar dessa närstående rättigheter.

    d) Milla hittar på nätet hitta dataprogram som hon kopierar till sig själv. Är det ok? Motivera.

    Nej detta är numera ej lagligt enligt 12 § Upphovsrättslagen. Tidigare var detta lagligt, men frågan gällde ju idag.

    //Micke Lidköping vid Vänern