Mickes skolblogg

Välkommen till Mickes skolblogg. En plats där jag kommer att publicera arbeten som tagits fram i programmet IT-användning och samhällsutveckling på HV.

Var är jag? Vad gör jag? Hur gör jag det?

    follow me on Twitter

    Profillänk på Facebook

    Leta i den här bloggen

    fredag 30 november 2007

    Delade dokument - inledning (inlägg 1)

    Den här klarar av ca 50 sidor i minuten och har en garantitid på två år, är du inte nöjd... Nä just det. Det handlar inte om att stoppa ner papper i en dokumentförstörare och dela på dokumenten. Vad handlar då delade dokument om? Ja det är denna fråga som jag kommer att diskutera i ett antal inlägg på denna blogg. Varje inlägg kommer att avslutas med en källförteckning (där jag anser att en sådan behövs) som utgår från den så kallade Harvardmodellen. Min huvudkälla kommer att vara en bok skriven av Will Richardsson, "Blogs, Wikis, Podcasts and other powerful webtools foor classrooms". Det är en bok vars främsta syfte är att påvisa hur olika digitala media kan införlivas i undervisningen. Men naturligtvis kommer jag att ha flera andra källor. Jag vill redan nu säga att jag är väldigt tacksam för kommentarer på mina inlägg, både stora och små, både ris och ros, både från kurskamrater, lärar, men även anda som råkat surfa sig in på denna blogg.

    Om vi då ska återgå till huvudfrågan, vad handlar delade dokument om? Först vill jag poängtera att när jag här talar om delade dokument, så handlar det alltså om vilka olika sätt man kan hantera digitala dokument. Det kan vara allt från worddokument, ekonomiska rapporter, Wikis mm. Då det handlar om digitala media komer alltså inte det stolta Svenska kungliga postverket att beröras i detta arbete.

    Delade dokument var det ja. Är en film som man laddar ner frn e så kallad fildelningsserver ett delat dokument? Man "delar" ju denna fil med en massa andra användare, eller hur? Men nej, det är inte detta som avses med delade dokument. Ett delat dokument är något som två eller flera har tilgång till över internet, eller intanätet, om det är ett lokalt nät. Man kan ju också ha det i sitt lan, alltså ett mindre hemnätverk, där man delar mappar, filer och till och med applikationer. Men appikationer räknas inte till delade dokument. Till exempel kan det vara elever på en skola som jobbar i ett och samma dokument, till exempel med ett projektarbete av något slag. Istället för att alla ska ha en egen kopia av arbetet, på sin hemdator t ex, så kan man spara filen i en gemensam mapp, antingen i e av användarnas datorer, eller på en server som tillhandahåller sådana tjänster. (mer om dessa i senare inlägg). Man kan också tänka sig att man lägger upp en länklista med intressanta länkar där alla som är med och delar på det kan lägga till nya länkar som de övriga kan utnyttja. Wikis (till exempel Wikipedia) är också en form av delade dokument. Tanken med Wikis är ju att många ska vara med och skriva om sina erfarenheter och kunskaper inom ett visst område.

    Så för att kortfattat avsluta med ett enkelt svar på frågan som stäldes i böran: Delade dokument handlar om att samarbeta, dela med sig, och jobba sida vid sida i en stor mängd olika dokument.

    I nästa inlägg tänkte jag diskutera lite djupare om vilka olika sätt man kan dela dokument på. Jag kommer också att ta upp lite mer historia om uppkomsten a fenomenet, samt hur det funkar idag, om det används eller inte bland alla digitala användare.


    Det kommer alltså att bli ett flertal, lite kortare (allt är ju relativt) inlägg om delade dokument istället för ett stort å långt inlägg.

    // Micke Lidköping vid Vänern