Mickes skolblogg

Välkommen till Mickes skolblogg. En plats där jag kommer att publicera arbeten som tagits fram i programmet IT-användning och samhällsutveckling på HV.

Var är jag? Vad gör jag? Hur gör jag det?

    follow me on Twitter

    Profillänk på Facebook

    Leta i den här bloggen

    torsdag 14 augusti 2008

    Frivillig uppgift 1 och 2 IT-rätt!

    Frivillig uppgift – IT-rätt & Datasäkerhet – Uppgift 1
    Mikael Larsson


    Vilket lands lag ska tillämpas i den här tvisten och varför?

    Ja detta är en inte allt för lätt fråga att svara på. Grundprincipen är att det är i det land som leverantören/säljaren finns etablerad, i detta fall tar vi för givet att det är i Frankrike då. Detta regleras av det direktiv (97/7/EG) som antogs av EU 20 maj 1997. Detta direktiv implementerades i Svensk lagstiftning den 1 juni 2001 genom lagen 2000:274 distansavtalslagen. Men då det rör sig om en konsumenttvist så har konsumenten enligt Bryssel och Lugano - konventionerna (artikel 13) vissa tvingande skyddsregler till sin fördel. Som konsument kan man välja i vilket land man vill att tvisten ska avgöras, i sitt eller säljarens hemland. Det viktiga i detta samanhang är att ”konsumenten vidtog de för avtalets ingående nödvändiga åtgärder i den staten”, vilket det ska anses ha gjorts om man som konsument använt en dator i Sverige för att göra ett köp via Internet. Detta borde betyda (egen tolkning) att man som konsument kan välja att få tvisten prövad i det land som man tror har de mest förmånliga reglerna eller där tvisten har lättast att bedömas till konsumentens fördel.

    Frivillig uppgift – IT-rätt & Datasäkerhet – Uppgift 2
    Mikael Larsson

    Är Bosses tänkta länkläggning tillåten?
    Generellt sett så är länkningen tillåten, ja. Det som är avgörande är huruvida upphovsmannens förfoganderätt i upphovsrättslagen 2§ är uppfyllda eller ej och om de undantag från denna i 2 kapitlet är tillämpbara. Enligt denna tolkning så är en webbadress sällan så unik så att den kan åtnjuta skydd av lagen. Det är alltså inte länkaren som gör en kopia av det material som länken går till utan den som klickar på länken. Ytterligare en bedömning som måste till är huruvida den kopia som skapas när länken klickas på är för privat bruk eller inte. Generellt så ses det så i lagstiftningen, så någon medhjälp till olaglig framställning av kopia kan det heller inte röra sig om. Undantaget är om det material som länkas till kan anses vara olovligt kopierat från början eller innehåller material som av andra orsaker är olagligt att publicera.

    Gör det någon skillnad om länken är av typen ”djuplänk” dvs. en länk som direkt länkar till en subsida på en hemsida?
    Ja det kan det göra. Man anser idag i Svensk lagstiftning att en djuplänk (o den aktiveras automatiskt i användarens dator) är att jämföra med exemplar – framställning, och då denna inte sker för privat bruk så är de olagligt. Men att länka till en sub - sida på samma sätt som en vanlig sida, eller startsida, torde inte vara olagligt, men en bedömning från fall till fall är på sin plats för att undersöka huruvida länkningen strider mot upphovsrättslagen.

    //Micke Lidköping vid Vänern